Over Adri Karman

Ik ben geboren in 1946 te Colijnsplaat.
Al vanaf mijn vroegste jeugd ben ik geboeid door de natuur. Het ruime uitzicht over de Noord-Bevelandse polders, het toeven aan de zeedijk langs de Oosterschelde. De inlagen en het vogelleven dat zich daar afspeelt, wat met de seizoenen steeds verandert en eigenlijk nooit verveelt. Dit is sindsdien een deel van mijn leven geworden.

Het gevoel met dit landschap verbonden te zijn zorgde er dan ook voor dat ik ’s morgens al vroeg in de polder was te vinden. Met de indrukken en ontdekkingen die ik tijdens zulke tochten opdeed, zowel in het grote geheel als in details, groeide mijn belangstelling en vooral bewondering en verwondering. Tot op de dag van vandaag neemt deze toe en nog steeds doe ik nieuwe ontdekkingen waaruit ik ideeën opdoe.

Al op de lagere school werd één ding duidelijk; naast mijn belangstelling voor de natuur had ik aanleg voor tekenen. Het was dan ook een van mijn lievelingsvakken. Met het tekenen leek het alsof ik opleefde, mijn leven kreeg een andere dimensie. De combinatie natuur en tekenen lag voor de hand. Tot op de dag van vandaag is het tekenen, en inmiddels ook schilderen, voor mij een van de meest boeiende bezigheden.

Met tekenen was echter, volgens mijn ouders (jaren ’50 vorige eeuw) geen droog brood te verdienen en ik werd huisschilder. Door opleiding en werk bleef het tekenen op de achtergrond. Tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw, toen ik het tekenen weer oppakte. Van lieverlee groeide de belangstelling van anderen voor mijn werk en sinds 2000 was ik werkzaam als zelfstandig illustrator met als hoofdonderwerp de natuur. Het Zeeuws Landschap, de Provincie Zeeland, dagblad PZC en vele anderen maakten jarenlang gebruik van mijn werk.

Inmiddels is het illustratieve tekenwerk uitgebreid met het schilderen van vooral Zeeuwse landschappen, in aquarel, pastel, olieverf of gemengde techniek. Sinds ongeveer twee jaar is daar het schilderen van stillevens bijgekomen waarbij ik niet onvermeld wil laten dat het werk van Henk Helmantel, de Groningse meester op dit gebied, mijn grote inspirator is.

Tevergeefs zult u zoeken naar een in kunstenaarsjargon verheven tekst of uitleg wat ik met mijn werk wil uitdrukken. Er is niets te raden, er valt niets uit te leggen. Het beeld is wat het is en spreekt voor zichzelf.

Om een lang verhaal kort te maken: Kijkt u zelf...

Noot: Voor alle afbeeldingen op deze website geldt dat, tenzij anders overeengekomen, het copyright bij de auteur berust. Dit geldt onverminderd wanneer originelen zijn verkocht.

Galerie

Bekijk Adri's werk in de online galerie.

Exposities

Waar en wanneer kunt u het werk van Adri in het echt bekijken?

Meer over exposities